Srečen za umret

natisni PDF

Share

srecenzaumret

 Srečen za umret je grenko sladka komedija o upokojencu, ki se odloči, da bo srečen preden umre.
Ivan je 76-letni upokojeni učitelj glasbe. Verjame, da je njegovo življenje končano, zato si kupi parcelo za grob s prekrasnim
pogledom na Alpe in gre v dom za starejše, kjer želi v miru dočakati svoj konec.
   

Ampak zgodi se ravno nasprotno: na tečaju računalništva odkrije strast za življenjem in končno začne živeti. Celovečerni film SREČEN ZA UMRET je dramatična komedija inspirirana z resničnim življenjem. Je grenko sladka pripoved o staranju, ki najprej postreže z vsemi stereotipnimi predstavami, da bi jih nato obrnila na glavo. Je zgodba o tem, da za življenje nikoli ni prepozno.

Celovečerni film Srečen za umret je dramatična komedija, ki je svoj navdih našla v resničnem življenju. Je grenko sladka pripoved o staranju, ki najprej postreže z vsemi stereotipnimi predstavami, da bi jih nato obrnila na glavo. Je zgodba o tem, da za življenje nikoli ni prepozno.
Režiser o filmu

Starost in osamljenost.

V svojem diplomskem kratkem filmu Vučko sem se že dotaknil teme starosti in vedno sem čutil, da je zaradi narave kratke forme nisem popolnoma raziskal. Kot študent sem živel v soseščini doma starejših, kjer sem vsak dan srečeval upokojence v domu. Naš pogled na njih je marsikdaj drugačen kot je v resnici. Kot zunanji opazovalci vidimo osamljenost in starost vse prej kot življenje. Vendar tudi starostniki znajo poiskati zabavo, družbo in želijo živeti. Seveda pa v vseh primerih temu ni tako. So tudi takšni, ki težko sprejmejo starost in osamljenost. Srečen za umret govori o tem, da za življenje nikoli ni prepozno.

Za življenje potrebujemo pogum.

Nedavno sem naletel na članek, ki govori o najbolj pogostih obžalovanjih, ko pride čas umiranja. Bronnie Ware je preživela leta v paliativni oskrbi in je svoje izkušnje zapisala v knjigi The Top Five Regrets of the Dying (2012). Na vrhu lestvice je zapisano: »Želim si, da bi imela pogum in živela življenje zvesta sami sebi, ne pa življenje, ki so ga drugi pričakovali od mene«. Večina ljudi ni izpolnila niti polovico svojih sanj zavedajoč se, da je to posledica odločitev, ki so jih ali jih niso sprejeli v življenju. Srečen za umret govori o pogumu starca, ki je premagal strah in postal zvest samemu sebi.

Sreča je odločitev.

Med drugimi pogostimi obžalovanji je »Želim si, da bi si dovolil biti bolj srečen«. Mnogi se do konca ne zavedo, da je sreča izbira. Ostali so ujeti v svojih starih navadah in vzorcih. Našega protagonista sem želel soočiti z izgubo vsega, za kar misli, da je njegovo življenje, da bi se končno odločil in vzel življenje v svoje roke. Srečen za umret je grenko sladka komedija o upokojencu, ki se odloči, da bo srečen preden umre.

Bližina drugih.

Bližina drugega je izvir radosti bivanja. Ljubezen in skrb za drugega premagata distanco, ki izhaja iz individualizma, pragmatizma in sebične preračunljivosti. Srečen za umret je zgodba o odnosih in svetu, ki izhaja iz bližine drugega.
O režiserju

Matevž Luzar (1981, Zagorje) sodi v plejado talentiranih slovenskih režiserjev nove generacije. Študiral je teologijo in kasneje vpisal režijo na AGRFT v Ljubljani, ki jo je zaključil leta 2009. Njegovi študentski kratki fimi so potovali po mednarodnih festivalih in prejeli številna priznanja. Največji uspeh je doživel s svojim diplomskim kratkim filmom Vučko, za katerega je med drugim bil nominiran tudi za študentskega Oskarja (Annual Student Academy Awards® competition). Luzar je tudi uspešen scenarist, ki je za svoje scenarije prejel številna priznanja. Srečen za umret je njegov prvi celovečerni film.

Filmografija

Kot scenarist/režiser:

    2007: kratki film Vučko
    2007: kratka tv-drama Škandal
    2006: kratki film Prezgodaj dva metra spodaj
    2006: kratka tv-drama Nataliteta
    2005: kratki dokumentarni film POP

Kot scenarist

    :
    2008: igrani film Slovenka, režiser: Damjan Kozole (kot ko - scenarist)
    2007: igrani film Distorzija, režiser: Miha Hočevar
    2006: kratka tv-drama Veliki pobeg, režiser: Marko Šantić
    2005: kratki film Quickview, režiser: Matjaž Ivanišin
    2002: kratki film Vlažnost 81%, režiser: Matjaž Ivanišin

Nagrade

SREČEN ZA UMRET (GOOD TO GO)

    2012: Nagrada občinstva za najboljši film, 15. Festival slovenskega filma
    Nagrada Vesna za najboljši scenarij, 15. Festival slovenskega filma
    Nagrada Vesna za najboljšo fotografijo,15. Festival slovenskega filma
    Nagrada Vesna za najboljšo scenografijo, 15. Festival slovenskega filma
    Nagrada Vesna za najboljšo kostumografijo, 15. Festival slovenskega filma
    Nagrada Vesna za najboljši ton, 15. Festival slovenskega filma

VUČKO

    2008: Finalist, Honorary Foreign Film award in the 35th Annual Student Academy Awards® competition
    2008: Grand Prix, Montpellier International Festival of Mediterranean Film
    2008: Prix Interculturel, Internationales Festival der Filmhochschulen München
    2008: Tretja nagrada žirije na festivalu filmskih šol Mediaschool, Łódź
    2008: Special mention, Ljubljana International Film Festival
    2008: Vesna za najboljšega igralca (Evgen Car), Festival slovenskega filma
    2008: Kodak nagrada za najboljši študentski film, Festival slovenskega filma
    2008: Najboljši scenarij, Open St. Petersburg festival of films schools
    2008: Official Competition, Leopard of the Tomorrow, Locarno International Film Festival
    2007: Akademijska Prešernova nagrada

PREZGODAJ DVA METRA SPODAJ

    2008: Special mention, Tau Film Festival, Tel Aviv
    2007: Najboljši scenarij, LUGGI WALDLEITNER PREIS, Internationales Festival der Filmhochschulen München
    2007: Grand prix na festivalu filmskih šol Mediaschool, Łódź
    2008: Najboljši študentski film- Proteus Audience Award, Filmska Fabula
    2007: Posebna nagrada - Golden Dinosaur, Festival Etiuda e Anima, Krakov
    2007: Young Cinema Art - World Student Film festival - One of Equal Award, Varšava
    2007: Kodak nagrada za najboljši študentski film, Festival slovenskega filma
    2006: Akademijska Prešernova nagrada

SLOVENKA (SLOVENIAN GIRL)

    2012: Nagrada za najboljši scenarij, Girona Film Festival, Španija (ko-scenarist)

QUICKVIEW

    2006: Quickview – najboljši scenarij, Belo Horizonte International Short Film, Brazilija

Druge nagrade

    2007: GROSSMANNOVA NAGRADA 2007 za najboljši scenarij Ivan+Melita (predloga za film Srečen za umret)
    2005: GROSSMANNOVA NAGRADA 2005 za najboljši scenarij Vučko
    2004: GROSSMANNOVA NAGRADA 2004 za najboljši scenarij Veliki pobeg
    2002: GROSSMANNOVA NAGRADA 2002 za najboljši scenarij Jing/Jang

Igralci

Evgen Car (Ivan) se je v slovenskih gledališčih profiliral kot igralec, ki mu gledališka kritika priznava prefinjen občutek za oblikovanje komičnih značajev in v upodabljanju likov s posebno človeško toplino in mehkobo. Zadnjih deset let in še več je bil v Mestnem gledališču ljubljanskem tretiran kot "igralec prvak". Za svoje delo je leta 1980 prejel najvišje priznanje Republike Slovenija za dosežke na področju umetnosti - nagrado Prešernovega sklada. Evgen Car je za svojo vlogo v kratkem -mu Matevža Luzarja Vučko prejel nagrado vesna za najboljšo glavno moško vlogo na 11. Festivalu slovenskega filma. Danes je aktiven vinogradnik in pesnik.

Milena Zupančič (Melita) je v skoraj štirih desetletjih nastopov na odrskih deskah, filmskem platnu in televizijskem zaslonu odigrala izjemno veliko število glavnih vlog, za katere je prejela najprestižnejše gledališke in filmske nagrade, mdr. številne puljske zlate arene, Borštnikov prstan (1999), Prešernovo nagrado za trajni prispevek k razvoju slovenske kulture (1993). V spominu Slovencev je nepozabno zapisana z vlogo Presečnikove Mete v filmu Cvetje v jeseni.

Vladimir Vlaškalič (Marko) je mlad slovenski igralec s stalnim angažmajem v Drami SNG Maribor. V svoji karieri je ustvaril številne odmevne gledališke vloge, sodeloval pa je tudi pri celovečernih filmih, mdr. Sladke sanje režiserja Saša Podgorška, Varuh meje Maje Weiss in Rezervni deli Damjana Kozoleta.

Ivo Ban (Vinko) je po končanih študijih na AGRFT leta 1972 postal član SLG v Celju, leta 1975 pa član ljubljanske Drame. Igra predvsem izostrene ali karakterne dramske like. Leta 1996 je dobil najbolj prestižno slovensko nagrado za igralske dosežke Borštnikov prstan in leta 1983 najvišje priznanje Republike Slovenija za dosežke na področju umetnosti - nagrado Prešernovega sklada.

Janja Majzelj (Polona) je svojo igralsko pot začela pod režisersko taktirko Matjaža Pograjca v gledališko - plesni skupini Betontanc. Na ljubljanski AGRFT je diplomirala leta 1996 in se leta 1998 zaposlila v SMG. Občasno gostuje tudi v drugih slovenskih gledališčih, se ukvarja s petjem (šansoni Svetlane Makarovič), ki jih je povezala v avtorskem projektu Krizantema na klavirju v Slovenskem mladinskem gledališču.

Juta Kremžar (Brina) je stara 9 let, trenira rock'n'roll, najrajši ima risanje ter vijolično in belo barvo. Vloga Brine v filmu Srečen za Umret je njena prva vloga v celovečernem filmu.

Dare Valič (Jože) je bil po končani AGRFT nekaj časa brezposeln, eno celo leto svobodni umetnik in od leta 1971 do upokojitve igralec v ljubljanskem SNG Drama. Nastopal je skoraj v vseh slovenskih gledališčih, na radiju, televiziji in v številnih filmih. Za svoje delo je prejemnik nekaterih od nagrad.

Ivo Barišič (Viktor) se je rodil 13. marca 1949 v Ljubljani. Poklicna pot ga ni vodila prav na odrske deske, tja je prišel iz amaterskega igralskega udejstvovanja. Repertoar njegovih igralskih kreacij zajema številne dramske like v različnih žanrih od klasične svetovne literature do sodobne domače, z različnimi režiserji in njihovimi poetikami. Leta 1969 se je zaposlil v PDG Nova Gorica, kjer je še danes.

Dušan Jovanović (Tone) sodi med najvidnejše slovenske in jugoslovanske gledališke režiserje. Bil je med prvimi, ki so v slovenski dramatiki uporabili ideje čistega oziroma skrajnega modernizma. Za svoje delo je dvakrat prejel najvišje priznanje Republike Slovenija za dosežke na področju umetnosti - nagrado Prešernovega sklada.

Jette Ostan Vejrup (sestra Dragica) je rojena na Danskem. Igralsko izobrazbo si je pridobila na šolanju na Århus Teater Akademi na Danskem in na Ecole Jacques Lecoq v Parizu. Igrala je v različnih gledališčih v ZDA, Veliki Britaniji in na Danskem. Dve leti je poučevala gib in improvizacijo na mednarodni gledališki šoli Ole Brekke v Kopenhagnu. Od 1989 živi in dela v Sloveniji in je zaposlena v Mestnem gledališču ljubljanskem.
Filmska ekipa

Simon Tanšek, ZFS, direktor fotografije,je bil rojen leta 1973 v Trbovljah. Leta 1999 je magistriral filmsko in televizijsko kamero na FAMU v Pragi. Kot direktor fotografije na reklamah in $lmih deluje v Sloveniji in na Češkem. V njegov opus med drugim spadajo filmi kot so 9:06, Love and Other Crimes, Odgrobadogroba, Ruševine, za katere je prejel nagrade za najboljšo fotografijo. Od rane mladosti se ukvarja z izrazno fotografijo, razstavlja in je aktivni član Foto kluba Hrastnik.

Katja Šoltes, scenografinja, je diplomirana arhitektka, rojena leta 1972 v Ljubljani. Kot samostojni scenograf in umetniški vodja je sodelovala na številnih reklamah in domačih filmih kot so Pod njenim oknom, Se zgodi, Estrelita in Tea. Od leta 2008 je kot umetniški vodja in "production designer" sodelovala na tuji filmih in serijah kot so Chronicles of Narnia - Prince Caspian (Walden Media/Disney), Red Tails (Lucasfilm), Missing (ABC) ipd.

Pia Šinigoj Premzl, kostumografinja, je diplomirala na NTF-TT smer oblikovanje oblačil in tekstilij ter leta 2001 za svojo diplomsko delo Performans in obleka prejela študentsko Prešernovo nagrado. Leta 2010 je magistrirala na Fakulteti za arhitekturo. Aktivno deluje na področju kostumografije za domače in tuje reklamne spote, gledališke predstave, je avtorica modnih performansov ter oblikuje celostne podobe na področju oblačil za slovenska in tuja podjetja.

Mojca Gorogranc Petrushevska, oblikovalka maske, je znanje in izkušnje nabirala v londonski šoli Greasepaint Ltd – School of Stage, TV and Theatre make up in v različnih delavnicah najboljših mojstrov (Paul Hyatt, Berta Meglić). Več kot 15 let že sodeluje na različnih slovenskih in hrvaških filmskih projektih kot so Majka asfalta, Koko I duhovi, Slovenka, Neka ostane među nama, Crnci, Karaula... Dobitnica je prestižne nagrade zlata arena za najboljšo masko v hrvaškem filmuKino Lika.

Miloš Kalusek, montažer, se je rodil na Češkem v mestu Chrudim. Študiral je montažo na FAMU v Pragi. Sodeloval je na številnih filmih kot so Silent Sonata, Archeo, V leru, Ruševine,... Živi in dela v Ljubljani.

Drago Ivanuša, skladatelj, je rojen v Lendavi. Študiral je na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Komponiral je originalno glazbo za celovečerne filme številnih domačih režiserjev (med njimi Janez Burger, Damijan Kozole, Jan Cvitkovič) in več kot 50 gledaliških predstav. Živi in dela v Ljubljani.

Julij Zornik, oblikovalec zvoka, je pričel raziskovati zvok v legendarnem Studiu Tivoli, kjer je pretežno delal na postprodukciji tv oglasov in filmov, pa tudi glasbenih albumov. Kasneje je ustanovil lastno podjetje z imenom 100, v katerem oblikujejo zvočne podobe tv in radijskih oglasov za tuje in slovenske blagovne znamke. Pod prsti Julija so nastajale zvočne podobe številnih filmov, gledaliških predstav in glasbenih izdelkov priznanih slovenskih režiserjev in glasbenih skupin.

Zdravko Madžarević, prvi pomočnik režiserja in pridruženi producent, je rojen leta 1952 v Vrhniki in danes živi v Zagrebu. V filmski industriji deluje od leta 1979. Kot asistent režije, production manager in član ekipe je sodeloval na preko 70 celovečernih filmih, TV serijah in $lmih ter številnih reklamah. Med njegovimi referencami najdemo projekte kot so Gladiator, Schindler’s List, Cronicles of Narnia: Princ Caspian, Red Tails, Missing in številne druge.

Diego Zanco, producent, je študiral arhitekturo. Leta 1991 je s partnerji ustanovil podjetje Arxel Tribe, ki je v desetih let zraslo v multinacionalno podjetje specializirano za računalniško grafiko, postprodukcijo in razvoj grafičnih iger. Leta 2004 je s partnerji ustanovil produkcijsko hišo Propeler (danes Pakt Media). Pakt Media deluje v Sloveniji in na Hrvaškem in je v regiji med vodilnimi podjetji na področju produkcije. Diego je kot line producer, vodja produkcije in supervizor produkcije sodeloval na filmih in serijah kot so Chronicles of Narnia - Prince Caspian (Walden Media/Disney), Masterwork (Fox), Red Tails (Lucasfilm), Das fremde madchen (Pro7/Sat1/Ninety minutes $lm) in Missing (ABC/Stillking).

OBJAVLJEN JE PRVI NAPOVEDNIK FILMSKEGA SPEKTAKLA NEVERJETNI SPIDER-MAN 2!

DF-87424_r

PRIDRUŽI SE NAM


   

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki služijo boljšemu delovanju spletne strani ter omogočajo deljenje vsebin na družabnih omrežjih in merjenje obiska strani. V kolikor se s tem ne strinjate, stran morda ne bo delovala tako kot bi želeli. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov. Kaj so piškotki? preberite tukaj.

Za nadaljevanje uporabe spletne strani kliknite - Strinjam se -.

EU Cookie